WhatsPrivacy: WhatsApp & Privacy

lockKosteloos berichten naar elkaar versturen zonder een extra account hoeven aan te maken of een gebruikersnaam van een ander te moeten onthouden. Geweldig concept. Dat blijkt ook uit de populariteit van WhatsApp. Wie gesteld is op zijn of haar privacy kan het echter beter niet gebruiken…

Een week geleden had ik het idee om een applicatie genaamd WASpy te ontwikkelen met als doel om WhatsApp-gebruikers te ‘stalken’. Daarmee bedoel ik het in de gaten houden van de online-status (wel/niet ‘beschikbaar’), profielfoto’s bewaren en statusteksten bewaren. Dat was makkelijker dan ik had gedacht. Serieus.

Na ongeveer een week (in mijn vrije tijd, voor zover ik die heb) programmeren heb ik wat leuks in elkaar gezet. Inmiddels ben ik met WASpy in staat om het online-gedrag te monitoren en dit ook in een mooie grafiek weer te geven. Het ontvangen van een notificatie via WhatsApp zodra de online-status van dat nummer verandert behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Je vraagt je geheid af wat ik met deze gegevens kan… Op dit moment niet veel, behalve dat ik de exacte tijdstippen kan weten waarop je op WhatsApp zit. Een werkgever zou deze gegevens kunnen gebruiken om te controleren of de werknemers onder werktijd veel op WhatsApp zitten, ouders kunnen controleren of kindlief midden in de nacht nog loopt te appen met vriendjes en vriendinnetjes. Genoeg mogelijkheden. Als je je hele vriendengroep stalkt, dan zou je zelfs kunnen achterhalen of er niet stiekem een stelletje is in je vriendengroep. ;)

Voor privacy-bewuste personen biedt WhatsApp biedt op de iPhone de optie aan om de “last seen timestamp” (het tijdstip waarop je voor het laatst de WhatsApp app open had staan) te verbergen. Je zou zeggen dat dat voldoende bescherming biedt tegen stalkers, maar helaas… Ook van die personen kan ik zien van wanneer tot wanneer zij online waren (op de seconde nauwkeurig). Wanneer deze personen op WhatsApp zitten (dus de app open hebben staan), dan ziet de ander hem als ‘online’.

Dus… Wees gewaarschuwd.

Zie hieronder het WhatsApp-gedrag van twee verschillende nummers in grafiekvorm. De onderste is van een iPhone-gebruiker die de “last seen timestamp” heeft verborgen. Zoals je ziet weerhoudt dat mij er niet van om het nummer in de gaten te houden.
WhatsApp Status tracking - voorbeeld 1

WhatsApp Status tracking - voorbeeld 2

Voor de nerds onder ons:
Het oorspronkelijke plan was om iedere minuut de “last seen timestamp” van een nummer op te vragen en op te slaan. Na de broncode en documentatie van WhatsAPI – de API waarvan ik een gemodificeerde versie gebruik – gelezen zag ik dat je je kan abonneren (subscribe) op de “presence status” van een nummer. Dat houdt in dat zolang je bent geabonneerd je een notificatie ontvangt zodra de status wijzigt (available en unavailable), het is dus niet nodig om continu te pollen. Gewoon de verbinding met de WhatsApp-server in stand houden na het abonneren en luisteren naar binnenkomende berichten is meer dan genoeg. Voordeel van deze werkwijze is ook dat dit werkt voor gebruikers die hun “last seen timestamp” hebben verborgen (iPhone-gebruikers kunnen dit).

Tijdens het inloggen op de WhatsApp-server kan je ook aangeven dat je notificaties wil ontvangen wanneer de profielfoto van je ‘contactpersonen’ (de stalkees) wijzigt of wordt verwijderd. In geval van een wijziging kan je vervolgens de profielfoto downloaden en wegschrijven, inclusief tijdstip. ;)

Update 11 maart 2014
Android-gebruikers kunnen tegenwoordig ook hun ‘last seen timestamp’ afschermen. Ik heb het vandaag getest: ook die gebruikers kan ik ‘tracken’. :)

10 Replies to “WhatsPrivacy: WhatsApp & Privacy”

  1. Hi Rob,

   Nee, ik heb deze tool niet vrijgegeven. Wellicht dat ik dat in de nabije toekomst alsnog wel doe.

   Halim

  1. Als ik het goed heb begrepen kan je met die app de status van een andere gebruiker checken zonder dat jijzelf online komt. Dat is wat anders dan wat mijn tool doet: bijhouden wanneer je online bent. ;)

 1. Hallo Halim,
  Is het nog mogelijk om het op een andere manier als nog voor elkaar te krijgen, ik zou graag zo’n applicatie willen gebruiken.

  Mvg,
  Jeroen

  1. Hi Jeroen, met enige kennis van programmeren kan je het voor elkaar krijgen. Een andere manier weet ik niet.

   Ik ben overigens wel van plan om “binnenkort” een gratis dienst aan te bieden om bepaalde nummers voor korte duur te monitoren op het gebruik van WhatsApp.

   1. Ben je nog vanplan om de app op je blog te zetten zodat we deze kunnen downloaden? Of ga je de dienst nog online brengen?

Comments are closed.